Menu

Αυτόνομα φωτοβολταικά συστήματα ρευματοδότησης – Τρόπος λειτουργίας

  1. Είδη αυτόνομων φωτοβολταϊκών
  2. Τρόπος λειτουργίας
  3. Πως να επιλέξετε αυτόνομο φωτοβολταϊκό;
  4. Συμφέρει να μετατρέψω το σπίτι μου σε ενεργειακά αυτόνομο;

Το αυτόνομο ή υβριδικό σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δίνει την απάντηση στα αυξημένα κόστη-πάγια ρεύματος του λογαριασμού της ΔΕΗ. Εξασφαλίζει ενεργειακή αυτάρκεια και ανεξαρτησία σε μέρη που δεν υπάρχει σύνδεση με το δίκτυο ή είναι πολύ ακριβή η πρόσβαση σε αυτό.

Με το αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα για ρεύμα απαλλάσσεστε από λογαριασμούς και πάγια και δεν σας απασχολούν πια οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.
Κατηγορίες αυτόνομου φωτοβολταϊκού :

  1. Αυτόνομη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά
  2. Αυτόνομη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με συνδυασμό φωτοβολταϊκών και δεύτερης πηγής ρεύματος, τα λεγόμενα υβριδικά. Σε αυτή την περίπτωση μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σαν συμπληρωματική πηγή ανεμογεννήτρια ή ηλεκτρογεννήτρια.

Βασικά μέρη αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος :

    1. Φωτοβολταϊκά πλαίσια
    2. Ρυθμιστής φόρτισης μπαταριών
    3. Μπαταρίες
    4. Αντιστροφέας τάσης (Inverter)
  1. Ανεμογεννήτρια ή ηλεκτρογεννήτρια (προαιρετικά)


ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΔΙΚΗΣ ΜΑΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ…

Τρόπος λειτουργίας

Το ρεύμα παράγεται από τα φωτοβολταϊκά πλαίσια. Στην συνέχεια διοχετεύεται στον ρυθμιστή φόρτισης και από εκεί στις μπαταρίες. Μέχρι και τις μπαταρίες το ρεύμα είναι συνεχές ( DC ). Επειδή όμως οι περισσότερες συσκευές λειτουργούν με εναλλασσόμενο ρεύμα 220 Volt, χρησιμοποιούμε τους λεγόμενους αντιστροφείς τάσης ( inverters ). Εάν τα φορτία μας έχουν τάση λειτουργίας συνεχούς ρεύματος 12V, 24V ή 48V, τότε μπορούμε να αποφύγουμε το κόστος του αντιστροφέα.

Αυτόνομο-φωτοβολταϊκόA     Φωτοβολταϊκά πλαίσια
B     Ρυθμιστής φόρτισης μπαταρίας
C     Μπαταρία
D     Ινβέρτερ (αντιστροφέας τάσης)
F     Ηλεκτρικά φορτία (12 V … 48 V DC, 115 V … 220 V AC)

ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΑΥΤΟΝΟΜΩΝ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΜΑΣ…

Πως να επιλέξετε αυτόνομο φωτοβολταϊκό;

Η επιλογή του σωστού συστήματος μοιάζει εύκολη, αλλά δεν είναι. Μία μέθοδος υπολογισμού είναι με βάση την ημερήσια κατανάλωση ρεύματος, αλλά δεν επαρκεί.
Για να αγοράσουμε αυτόνομο φωτοβολταϊκό που καλύπτει τις καταναλώσεις μας σε ρεύμα θα χρειαστεί να γνωρίζουμε :

  1. Την ισχύ σε Watt(βατ) των συσκευών-μηχανημάτων
  2. Το ρεύμα εκκίνησης των συσκευών. Για παράδειγμα το μοτέρ σε ένα ψυγείο, απαιτεί για λίγα δευτερόλεπτα 3-8πλάσιο ρεύμα για να ξεκινήσει σε σχέση με το ονομαστικό του. Άρα έχει σημασία το ρεύμα εκκίνησης που μπορεί να δώσει το ινβέρτερ που θα αγοράσουμε.
  3. Την χρήση των συσκευών. Δηλαδή εάν είναι μόνο για καλοκαίρι, σαββατοκύριακα ή για όλο το έτος. Τα φωτοβολταϊκά το καλοκαίρι παράγουν μέχρι και διπλάσια ποσότητα ρεύματος. Άρα σε ένα εξοχικό σπίτι που μένουμε το καλοκαίρι και κάποια σαββατοκύριακα τον χειμώνα χρειαζόμαστε λιγότερα φωτοβολταϊκά.
  4. Την συχνότητα χρήσης μέσα στην εβδομάδα(για παράδειγμα πόσες φορές βάζουμε πλυντήριο). Το πόσο συχνά και για πόσες ώρες χρησιμοποιούμε τις συσκευές (τηλεόραση, φωτισμό, πλυντήριο, υπολογιστή, αντλία νερού, ηλεκτρικά εργαλεία, κλπ), καθορίζει το μέγεθος των μπαταριών. Οι μπαταρίες διακρίνονται ανάλογα με το πόσο ρεύμα μπορούν να αποθηκεύσουν και μετριούνται σε αμπερώρια(Ah) χωρητικότητας.
  5. Την ενεργειακή αυτονομία που επιθυμούμε. Δηλαδή, εάν για παράδειγμα τα φωτοβολταϊκά και οι μπαταρίες καλύπτουν τις ανάγκες μας σε ρεύμα για μία μόνο ημέρα, τότε εάν την επομένη έχει συννεφιά, θα ξεμείνουμε. Άρα θα πρέπει να ορίσουμε κάποιες ημέρες αυτονομίας(στην Ελλάδα στις περισσότερες περιπτώσεις δύο (2) ημέρες είναι αρκετές). Για να αυξήσουμε την αυτονομία ρευματοδότησης πρέπει να αγοράσουμε μπαταρίες με μεγαλύτερη χωρητικότητα.

Λαμβάνοντας υπ’όψιν τα παραπάνω, αλλά και την τοποθεσία της εγκατάστασης υπολογίζουμε την ισχύ των φωτοβολταϊκών πάνελ και το είδος του υπόλοιπου εξοπλισμού.
Σας προτείνουμε να απευθείνεστε σε εξειδικευμένους μηχανικούς για τον υπολογισμό και αγορά του αυτόνομου συστήματος που σας ενδιαφέρει. Πολλοί ιδιώτες προσπαθούν να φτιάξουν από χόμπι το δικό τους αυτόνομο φωτοβολταϊκό μόνοι τους, πιστεύοντας ότι έτσι θα τους κοστίσει και φτηνότερα. Στην πράξη όμως σπάνια τα καταφέρνουν γιατί δεν έχουν εις βάθος γνώση, και είτε αγοράζουν υλικά ασύμβατα μεταξύ τους είτε αγοράζουν λάθος υλικά με αποτέλεσμα να έχουν προβλήματα και τελικά να έχουν σπαταλήσει τα χρήματά τους χωρίς να έχουν αποτέλεσμα.
Συστήνουμε να συμβουλεύεστε ειδικούς, θα σας κοστίσει λιγότερο !
ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΙΜΕΣ ΓΙΑ ΕΤΟΙΜΑ ΠΑΚΕΤΑ ΑΥΤΟΝΟΜΩΝ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΩΝ…

Επικοινωνήστε μαζί μας για περαιτέρω πληροφορίες και για να σας δώσουμε προσφορά. Διαθέτουμε εξοπλισμό δικής μας εισαγωγής σε ανταγωνιστικές τιμές χονδρικής-λιανικής.

Συμφέρει να μετατρέψω το σπίτι μου σε ενεργειακά αυτόνομο;

Η απάντηση είναι μία : και βέβαια συμφέρει.
Ο ιδιοκτήτης μίας ενεργειακά αυτόνομης κατοικίαςdei

  • δεν λαμβάνει λογαριασμούς ρεύματος και ότι αυτός περιλαμβάνει (πάγια, τέλη κλπ)
  • δεν ανησυχεί για διακοπές ρεύματος(black out)
  • δεν τον απασχολούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ
  • έχει έλεγχο της παραγωγής ρεύματος από τα φωτοβολταϊκά. Αυτό του επιτρέπει να προγραμματίζει την λειτουργία των ενεργοβόρων συσκευών, αλλά και συνολικά να διαμορφώσει ένα “προφίλ” κατανάλωσης, σε πλήρη αρμονία με τις ανάγκες της οικίας, με τις καιρικές συνθήκες και την ποσότητα παραγωγής ρεύματος από τα φωτοβολταϊκά.
  • συμβάλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Κάθε εγκατεστημένο κιλοβάτ (kW) φωτοβολταϊκών αποτρέπει την έκλυση 1,3 τόνων διοξειδίου του άνθρακα(CO2) στην ατμόσφαιρα. Επίσης σύμφωνα με έκθεση της Greenpeace για  κάθε ευρώ που επενδύει η Ελλάδα στα φωτοβολταϊκά, η κοινωνία παίρνει πίσω κατά μέσο όρο 1,15 ευρώ.

Πόσο όμως κοστίζει ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό και πότε θα γίνει η απόσβεση της εγκατάστασης; Η απάντηση δεν είναι απλή και εξαρτάται όπως είδαμε και παραπάνω από πολλούς παράγοντες. Εδώ μπορείτε να βρείτε έτοιμα πακέτα και τιμές για συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως είναι φωτισμός, εξοχική κατοικία, μόνιμη κατοικία, κλπ (Πατήστε εδώ…).
Το πότε θα γίνει η απόσβεση εξαρτάται από το κόστος του αυτόνομου φωτοβολταϊκού και από το όφελος που θα έχουμε, αφού δεν θα υπάρχουν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ.
Για παράδειγμα ένα εξοχικό σπίτι πληρώνει στη ΔΕΗ περίπου 500-600 € τον χρόνο, με προοπτική αύξησης. Το εξοχικό το επισκεπτόμαστε περίπου 15 ημέρες έως 2 μήνες τον χρόνο. Παρόλα αυτά πληρώνουμε στη ΔΕΗ πάγια, τέλη κλπ, για 12 μήνες. Σε αυτή την περίπτωση το αυτόνομο θα κοστίσει από 1200 € έως 2000 €. Με ένα τέτοιο αυτόνομο θα καλύψουμε φωτισμό, ψυγείο, τηλεόραση, μικροσυσκευές. Ότι πάνω κάτω χρειαζόμαστε σε μία εξοχική κατοικία. Για το μαγείρεμα, προτείνουμε την χρήση κουζίνας με γκάζι. Κάθε χρόνο θα εξοικονομούμε τα 500€-600€ και η απόσβεση θα γίνει σε 2 – 2,5 χρόνια και μετά από αυτά τα χρόνια τα 500€ με 600€ θα μας μένουν στην τσέπη
Σε μία μόνιμη κατοικία οι λογαριασμοί ρεύματος είναι υπερδιπλάσιοι, αλλά και το κόστος για αυτόνομο φωτοβολταϊκό είναι  επίσης μεγαλύτερο. Σε αυτή την περίπτωση η απόσβεση θα γίνει σε 8 με 12 έτη. Όλα αυτά βέβαια είναι υπολογισμένα με σημερινές τιμές. Σταδιακά όμως οι λογαριασμοί ρεύματος μάλλον θα αυξηθούν παρά θα μειωθούν. Έτσι και το διάστημα απόσβεσης θα γίνει μικρότερο. Άρα εγκαθιστώντας σήμερα ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό, απαλλάσσεστε εσείς και η οικογένειά σας και από τις μελλοντικές αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.

Ανεμογεννήτριες για αυτόνομα συστήματα

Οι ανεμογεννήτριες έχουν το πλεονέκτημα της παροχής ρεύματος και τη νύχτα, όταν τα φωτοβολταϊκά σταματούν την λειτουργία τους. Προϋπόθεση για την χρήση της είναι η ύπαρξη ικανού αιολικού δυναμικού (τουλάχιστον 4-5m/sec).
Υπάρχει επαρκής ηλιοφάνεια σε όλη την Ελλάδα, επομένως μπορούν να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά σε όλη την χώρα. Αντίθετα, δεν ισχύει το ίδιο για τον άνεμο. Στον παρακάτω χάρτη αιολικού δυναμικού, μπορείτε να δείτε αν στην περιοχή σας φυσάει επαρκώς και αν προσφέρεται για χρήση και ανεμογεννήτριας.

Χάρτης αιολικού δυναμικού Ελλάδας

Χάρτης αιολικού δυναμικού Ελλάδας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ – ΔΕΙΤΕ ΤΙΜΕΣ
Συμπληρωματικά σε ένα αυτόνομο φωτοβολταϊκό σύστημα, μπορεί να εγκατασταθεί και μια εφεδρική ηλεκτρογεννήτρια βενζίνης ή πετρελαίου.  Θα παρέχει ενέργεια όταν έχουμε πολλές ημέρες με συννεφιά και χωρίς αέρα που υπερβαίνουν την αυτονομία του συστήματός μας.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors