Menu

Οδηγίες για αυτόνομα συστήματα

Συντήρηση αυτόνομων φωτοβολταϊκών συστημάτων

Συγχαρητήρια για την εγκατάσταση ενός αυτόνομου φωτοβολταϊκού συστήματος.
Ένα αυτόνομο σύστημα πέρα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα του όπως το να σας παρέχει δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα, να είναι οικολογικό και ευέλικτο στην εγκατάσταση, έχει αρκετές ιδιαιτερότητες. Τηρήστε τις παρακάτω οδηγίες ορθής χρήσης για την εξασφάλιση της σωστής λειτουργίας του συστήματος για πολλά χρόνια. Πολύ σημαντική είναι και η συντήρηση του συστήματος τουλάχιστον 1 φορά τον χρόνο από εξειδικευμένο προσωπικό.

Μετατροπέας (Inverter)

Ινβέρτερ μπαταρίας με φορτιστές από AC 220V και φωτοβολταϊκά TrICCI

Ο μετατροπέας τάσης (Inverter) είναι η καρδιά της εγκατάστασης. Ρόλος του είναι να μετατρέπει το ρεύμα από τις μπαταρίες σε κατάλληλη μορφή ώστε να μπορούν να το χρησιμοποιήσουν οι οικιακές συσκευές.

 • Πρέπει να τον διατηρούμε καθαρό και ιδιαίτερα τις γρίλιες από όπου περνά ο αέρας που τον ψύχει
 • Δεν τοποθετούμε διακοσμητικά επάνω του και σε καμία περίπτωση δεν τον καλύπτουμε με πανιά, σακούλες, σεντόνια κλπ.
 • Δεν τον υπερφορτώνουμε. Δεν λειτουργούμε ταυτόχρονα πολλές συσκευές βαρέως τύπου (δράπανα, πιεστικά, κομπρεσέρ αέρα κλπ)
 • Κάνουμε τακτικούς οπτικούς ελέγχους στις συνδέσεις του και τους ηλεκτρολογικούς πίνακες.
 • Παρακολουθούμε την λειτουργία του μόνο από τις ενδεικτικές λυχνίες και την οθόνη του και δεν επεμβαίνουμε με οποιονδήποτε τρόπο στην λειτουργία του.

Ινβέρτερ αυτόνομων φωτοβολταϊκών. Διαβάστε περισσότερα…

Μπαταρίες (ή συσσωρευτές)

Οι μπαταρίες είναι το πιο ευαίσθητο κομμάτι της εγκατάστασης και εκεί γίνεται η αποθήκευση ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά για να χρησιμοποιηθεί μετά την δύση του ήλιου ή όταν υπάρχει νέφωση. Οι παρακάτω κανόνες είναι απαραίτητο να τηρούνται, ώστε να συνεχίσουν να λειτουργούν σωστά για αρκετό καιρό. Σε ακραίες περιπτώσεις μη τήρησης των παρακάτω οδηγιών, υπάρχει ακόμα και το ενδεχόμενο καταστροφής των μπαταριών ξεφεύγοντας από τα πλαίσια της εγγύησης του κατασκευαστή :

 • Παρακολουθούμε το επίπεδο φόρτισης από την οθόνη ή τις ενδεικτικές λυχνίες του φορτιστή. Δεν αποφορτίζουμε ποτέ τις μπαταρίες κάτω από το 50-60%. Οι μπαταρίες πρέπει να φορτίζονται τακτικά στο 100%.  Μία μπαταρία που κάνει κύκλους συνέχεια μεταξύ 50% και 80% φορτισμένη χωρίς να φορτίζει 100% τουλάχιστον μια φορά το μήνα θα καταστραφεί πολύ γρήγορα.
 • Αν έχουμε εγκατεστημένες μπαταρίες υγρού οξέως (ανοιχτού τύπου) ελέγχουμε την πυκνότητα (SpecificGravity) των οξέων τουλάχιστον 1 φορά ανά τετράμηνο.
 • Αν υπάρχει η δυνατότητα, προσθέτουμε στο σύστημα γεννήτρια. Μια γεννήτρια μπορεί να προστατέψει τις μπαταρίες από μεγάλες αποφορτίσεις, αυξάνοντας την διάρκεια ζωή τους.
 • Κατά τις ημέρες με νέφωση, περιορίζουμε την χρήση ενεργοβόρων οικιακών συσκευών (πλυντήριο, κλιματιστικά κλπ.) και προσπαθούμε να κάνουμε οικονομία ηλεκτρικού ρεύματος.
 • Δεν αφήνουμε συσκευές που δεν χρησιμοποιούμε στις πρίζες (φορτιστές κινητών, τηλεοράσεις, cd-player κλπ). Ακόμα και απενεργοποιημένες, σχεδόν όλες οι συσκευές καταναλώνουν ενέργεια και γι αυτόν τον λόγο τις βγάζουμε από τις πρίζες ή χρησιμοποιούμε πολύπριζα που απενεργοποιούνται με διακόπτη.
 • Δεν καλύπτουμε ή σκεπάζουμε τις μπαταρίες με σακούλες, νάϋλον, πανιά κλπ.
 • Αντικαθιστούμε παλιές συσκευές που καταναλώνουν πολύ ρεύμα με νέες, πιο αποδοτικές ενεργειακά (λάμπες, ψυγείο, κλιματιστικά κλπ).

Μπαταρίες για αυτόνομα φωτοβολταϊκά βαθειάς εκφόρτισης. Διαβάστε περισσότερα…

Φωτοβολταϊκά Πλαίσια

pv panel

Τα φωτοβολταϊκά πλαίσια δεν απαιτούν ιδιαίτερη παρακολούθηση και είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να αντέχουν στα καιρικά φαινόμενα για πολλά χρόνια. Παρ’ όλα αυτά συστήνεται να εκτελούνται οι παρακάτω έλεγχοι τουλάχιστον 1 φορά ανά εξάμηνο :

 • οπτικός έλεγχος των πλαισίων, καλωδιώσεων και βάσεων. Ταρακουνάμε τις βάσεις ελέγχοντας την στιβαρότητα των στηριγμάτων και συγκρατητών
 • καθαρισμός των πλαισίων με την χρήση νερού, απομακρύνουμε τυχόν ρύπους και περιττώματα πουλιών που μπορεί να έχουν κολλήσει στο γυαλί των πλαισίων

Η προσθήκη επιπλέον φωτοβολταϊκών πλαισίων είναι πάντα μια καλή επιλογή, αν επιθυμούμε την λειτουργία περισσοτέρων συσκευών για περισσότερες ώρες.
Φωτοβολταϊκά πάνελ για αυτόνομα συστήματα. Διαβάστε περισσότερα…
Επικοινωνήστε μαζί μας για υπηρεσίες συντήρησης φωτοβολταϊκών συστημάτων

Αναζήτηση:

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors