Menu

Άδειες για Φωτοβολταϊκά – Μελέτες – Αιτήσεις

Έχουμε μεγάλη εμπειρία στις μελέτες και αδειοδοτήσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων. Το γραφείο μας δραστηριοποιείται στο χώρο των φωτοβολταϊκών συστημάτων για την παραγωγή ανανεώσιμης και φιλικής προς το περιβάλλον ενέργειας από το 2008 και  αναλαμβάνουμε σχεδόν πανελλαδικά υπηρεσίες :

 • Αδειοδότησεις, αιτήσεις για το πρόγραμμα επιδότησης  φωτοβολταϊκά στη στέγη για συστήματα έως 10,8kW με μπαταρία μέσω της πλατφόρμας pvstegi.gov.gr
 • Φακέλους για net-metering χωρίς επιδότηση, με ή χωρίς μπαταρία έως 100kW από την πλατφόρμα του ΔΕΔΔΗΕ
 • Αιτήσεις για net-billing φωτοβολταϊκά όταν ανοίξει επιτέλους και αυτό το πρόγραμμα
 • Μελέτες για φωτοβολταϊκά πάρκα έως 500kW για πώληση ενέργειας (προς το παρόν Μάιος 2023 σύμφωνα με ν.4951/2022 ΦΕΚ 129/Α/04.07.2022 τα δίκτυα είναι κλειστά για νέες αιτήσεις πάρκων, μέχρι ο ΔΕΔΔΗΕ να υπολογίσει τι περιθώρια έχει, μπορούμε να προετοιμάσουμε φακέλους για να καταθέσουμε όταν ανοίξει ο ΔΕΔΔΗΕ το δίκτυο)

Επικοινωνήστε μαζί μας για την αδειοδότηση του δικού σας φωτοβολταϊκού στέλνοντας email στο: [email protected]

Τι περιλαμβάνει μια μελέτη για φωτοβολταϊκά ;

Το γραφείο μας πέραν της κατασκευής φωτοβολταϊκών συστημάτων “με το κλειδί στο χέρι”,  εκπονεί και αντίστοιχες τεχνικές και τεχνικό-οικονομικές μελέτες.  Στις μελέτες-υπηρεσίες που προσφέρουμε συμπεριλαμβάνονται :

 • Υπολογισμός ετήσιας ηλιακής ακτινοβολίας στην θέση της εγκατάστασης
 • Εκτίμηση παραγωγής ετήσιας ηλεκτρικής ενέργειας σε kWh  σε κιλοβατώρες  και ανά kWp εγκατεστημένης ισχύος Φωτοβολταϊκών (Φ/Β)
 • Προτάσεις χωροθέτησης – βέλτιστης ένταξης των Φ/Β στο οικόπεδο ή εγκαταστάσεις σας.
 • Διαστασιολόγηση των ινβέρτερ, βέλτιστοποίηση των κυκλωμάτων για μεγαλύτερη απόδοση,
 • Υπολογισμοί καλωδιώσεων και ηλεκτρικών απωλειών.
 • Ηλεκτρολογικά σχέδια της εγκατάστασης Φ/Β συστήματος, μονογραμμικά σχέδια
 • Μελέτη αντικεραυνικής προστασίας
 • Τεχνική έκθεση και περιγραφή με τις προδιαγραφές υλικών.
 • Υπολογισμός της εξοικονόμηση χρήματων ή  συμβατικών καυσίμων και περιβαλλοντικά οφέλη
 • Τεχνοϊκονομική μελέτη με οικονομική αξιολόγηση της Φ/Β εγκατάστασης σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο.
 • Εξέταση τοπικών συνθηκών για την δυνατότητα σύνδεσης στο δίκτυο της ΔΕΔΔΗΕ – ΔΕΗ.
 • Περιβαλλοντικές μελέτες για φωτοβολταϊκά, ΕΠΟ και εξαιρέσεις.
 • Αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις εργασιών μικρής κλίμακας για φωτοβολταϊκά πάρκα και σε στέγες σπιτιών και επιχειρήσεων.
 • Συμβουλευτική υποστήριξη.
 • Προετοιμασία φακέλων για αδειοδότηση του έργου, σχέδια, διαγράμματα κάλυψης, κατόψεις κλπ

Η ηλιακή ενέργεια είναι μια ήπια μορφή ενέργειας που ήδη δίνει περιβαλλοντικά και οικονομικά συμφέρουσες λύσεις ενώ τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσει ένα ισχυρό ενεργειακό σύμμαχο στους περισσότερους τομείς της καθημερινής μας ζωής. Το γραφείο μας έχει μεγάλη εμπειρία στις τόσο στις κατασκευές όσο και στις αδειοδοτήσεις φωτοβολταϊκών συστημάτων (φωτοβολταϊκών σε στέγες και φωτοβολταϊκών πάρκων). Συνεργαζόμαστε και με οικονομολόγους- μελετητές που αναλαμβάνουν να τα εντάξουν σε επιδοτούμενα προγράμματα όποτε υπάρχουν κυρίως για συστήματα net-metering. Εμείς οι ίδιοι δεν αναλαμβάνουμε επιδοτήσεις για φωτοβολταϊκά εκτός από το πρόγραμμα φωτοβολταϊκά στη στέγη

Να σημειώσουμε ότι ειδικά για φωτοβολταϊκά πάρκα που προορίζονται μόνο για πώληση ηλεκτρικής ενέργειας απαγορεύεται να υπάρξει επιδότηση.

Έχουμε πλούσια εμπειρία σε αδειοδοτήσεις και κατασκευές, και με επιτυχία έχουμε πραγματοποιήσει :

 • Κατασκευή του πρώτου φωτοβολταϊκού πάρκου στην περιοχή του Πύργου νομού Ηλείας (Φεβρουάριος 2009).
 • Κατασκευή εκατοντάδων οικιακών φωτοβολταϊκών, αυτόνομων και διασυνδεδεμένων.
 • Μελέτες αδειοδοτήσεις και κατασκευές φωβολταϊκών πάρκων σε αγροτεμάχια από 20, 100 kWp έως 1MW
 • Δεκάδες εγκρίσεις περιβαλλοντικών όρων (ΕΠΟ) για φωτοβολταϊκά πάρκα των 100 και 400 κιλοβάτ (kWp).
 • Δεκάδες εγκρίσεις εργασιών μικρής κλίμακας για την κατασκευή πάρκων των 100, 400 και 500 kWp, (e-πολεοδομίες και πολεοδομίες Αμαλιάδος, Πύργου,Ζαχάρως κλπ) για την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων πελατών μας.
 • Εκπόνηση ολοκληρωμένων τεχνικών και τεχνοοικονομικών μελετών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος , 100, 400 και 500 kWp, για ανεξάρτητη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τον ήλιο.
 • Σύνταξη μελετών για  αυτόνομα φωτοβολταϊκά και υβριδικά συστήματα για ρευματοδότηση εγκαταστάσεων και κατοικιών χωρίς το δίκτυο της ΔΕΗ.
 • Εκπόνηση μελετών και τεχνικών φακέλων (για τη ΔΕΔΔΗΕ ) για διασυνδεδεμένα φωτοβολταϊκά σε στέγες και δώματα κατοικιών και επιχειρήσεων (για net metering και το πρόγραμμα φωτοβολταϊκά στη στέγη)
 • Κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων 20, 100, 400, 5000 και 1000 kWp με τράκερ ή σταθερές βάσεις στο έδαφος ή σε στέγες κτηρίων.

poleodomia_kapodistria-sunteck-suntech
Η Olympic Engineering & Consulting έχει τη δυνατότητα και παρέχει αξιόπιστα ολοκληρωμένες λύσεις σε όλο το εύρος των πελατών της: μεγάλη ποικιλία προϊόντων σε φωτοβολταϊκά συστήματα, και τα παρελκόμενα αυτών στις ανταγωνιστικές τιμές.
Παράλληλα παρέχουμε ολοκληρωμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες σε επενδυτές που ασχολούνται με επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.  Εκπονούμε αξιόπιστες ενεργειακές μελέτες λειτουργίας του εκάστοτε φωτοβολταϊκού συστήματος καθώς και τεχνοοικονομικές μελέτες  σκοπιμότητας και βιωσιμότητας (και αναλύσεις χρηματοροών –  cash flow analysis κλπ).  Έχουμε τόσο την επιστημονική και τεχνική γνώση και κατάρτιση αλλά και την εμπειρία (hands on experience) σε πραγματικά έργα που έχουμε κατασκευάσει. Στη συνέχεια υπάρχουν χρήσιμες πληροφορίες για τα φωτοβολταϊκά συστήματα και τις μελέτες σχετικά με τα φωτοβολταϊκά συστήματα.
ph_126----
Το φωτοβολταϊκό πάρκινγκ του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, έξω από την Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (από την οποία απεφοίτησε ο μηχανικός Σιδηροκαστρίτης Ζώης)

Είδη Φωτοβολταϊκών Συστημάτων

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα χωρίζονται σε δυο κύριες κατηγορίες

 • Αυτόνομα συστήματα

Τα αυτόνομα συστήματα χρησιμεύουν για την ηλεκτροδότηση μια εγκατάστασης χωρίς να χρησιμοποιείται το δημόσιο δίκτυο ηλεκτρισμού (ΔΕΗ).

 • Διασυνδεδεμένα συστήματα ( Φωτοβολταϊκά Πάρκα)

Τα διασυνδεδεμένα συστήματα (ή φωτοβολταϊκά πάρκα ή φωτοβολταϊκοί σταθμοί) είναι συνδεδεμένα με το δίκτυο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (με την ΔΕΗ -ΔΕΣΜΗΕ).
Ένα διασυνδεδεμένο σύστημα μπορεί να εγχέει ενέργεια στο δίκτυο. Ο σκοπός κατασκευής ενός Φωτοβολταϊκού Πάρκου (Φ/Π) είναι η πώληση ενέργειας προς το ηλεκτρικό δίκτυο και η δημιουργία εισοδήματος από την πώληση αυτή. Τα φωτοβολταϊκά πάρκα αποτελούν μια ελκυστική  επένδυση. Το νομικό πλαίσιο εξασφαλίζει υψηλές τιμές πώλησης του ρεύματος (κιλοβατώρες) που παράγεται.
Η ισχύς των φωτοβολταϊκών πάρκων μετράται συνήθως σε kWp (κιλοβάτ). Τα περισσότερα φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ελλάδα είναι δυναμικότητας 100 ή 20 kWp (γιατί η διαδικασία αδειοδότησης του είναι εύκολη και η τιμή επιδότησης της παραγόμενης KWh είναι υψηλή).
Στο νομό Ηλείας έχουν ήδη (Φεβρουάριος 2009) κατασκευαστεί 5 φωτοβολταϊκά πάρκα, 4 των 100kWp (στην περιοχή της Ανδραβίδας) και 1 των 20kWp (επίβλεψη-κατασκευή δικής μας). Σύντομα θα κατασκευαστούν περισσότερα πάρκα (Αμαλιάδα, Κρέστενα, Γαστούνη, Λεχαινά).
Ενημέρωση 7/06/2012 :
Στο νομό έχουν κατασκευαστεί πάνω από 100 πάρκα και ορισμένα είναι της τάξης των 1000kW και άνω.
Η κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού πάρκου πρέπει να γίνεται με τρόπο που στοχεύει στη μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους μέσω της βέλτιστης τεχνοοικονομικά κατασκευής και στης μεγιστοποίηση της μέσης ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.  Οι προσπάθειές μας κινούνται προς αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors