Menu

Φωτοβολταϊκό πάρκο 1MW στην Ηλεία

Εγκατάσταση, μελέτη και κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου σε βιομηχανική στέγη της Κεραμοτουβλοποιίας «Παναγιωτόπουλος ΑΒΕΕ» , στην περιοχή των Δουναιίκων Αμαλιάδας , λίγα χιλιόμετρα από τον Πύργο Ηλείας.

Το φωτοβολταϊκό πάρκο έχει συνδεθεί στο δίκτυο Μέσης Τάσης ΜΤ  της ΔΕΔΔΗΕ (8-03-2013). Η εγκατεστημένη ισχύς ανέρχεται στο 1 MW( μεγαβάτ ) και είναι ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας από ανανεώσιμες πήγες στην Ηλεία.

fotovoltaika-douneika-1

Εικόνα 1 Φωτοβολταϊκό πάρκο 1MW επί βιομηχανικής στέγης

Στο έργο χρησιμοποιήθηκαν:

  • Τέσσερις χιλιάδες εκατόν έξι (4.106) φωτοβολταϊκά πλαίσια (πάνελς)  ( Εικόνα 2 ) .  Τα πάνελς είναι θετικής ανοχής ισχύος και πιστοποιημένα κατά IEC61215 και IEC 61730. Επίσης συνοδεύονται  από δεκαετή εγγύηση προϊόντος  καθώς και εγγύηση  γραμμικής μείωσης της απόδοσης.

fotovoltaika-douneika-2

Εικόνα 2 Φωτοβολταϊκά πάνελς & βάσεις

  • Δέκα εννέα (19) αντιστροφείς τάσης (Inverters) χωρίς μετασχηματιστή της Γερμανικής εταιρίας KACO (Εικόνα 3)  . Το μοντέλο του αντιστροφέα (Inverter) που χρησιμοποιήθηκε είναι Powador 60.0 TL3 μεγίστης ισχύς εξόδου50.000 VA και με βαθμό απόδοσης 98%.  Οι συγκεκριμένοι αντιστροφείς προσφέρουν  ευελιξία στην διαστασιολόγηση του  φωτοβολταϊκού  συστήματος καθώς  λειτουργούν με τρεις ξεχωριστούς ανιχνευτές τάσης (MPPT), οι οποίοι μπορούν να διαχειριστούν τόσο συμμετρικά όσο και ασύμμετρα φορτία για άριστη προσαρμογή.
fotovoltaika-douneika-3

Εικόνα 3 Inverters KACO Powador 60.0 TL3

  • Γαλβανισμένες βάσεις στήριξης ( Εικόνα 2 ) της Ελληνικής εταιρίας Προφιλοδομή με κύρια χαρακτηριστικά τους την υψηλή αντοχή σε μηχανικές καταπονήσεις  και την αποφυγή οξειδώσεων.
fotovoltaika-douneika-4

Εικόνα 4 Υποσταθμός Μέσης Τάσης (ΜΤ)

Ο Υποσταθμός Μέσης Τάσης (Μ.Τ.) ( Εικόνα 5 ) είναι διαμερισμένος στον χώρο εξοπλισμού μέσης τάσης, στον χώρο του μετασχηματιστή ισχύος και στο χώρο εξοπλισμού Χαμηλής Τάσης  (Χ.Τ.) Κάθε χώρος του Υποσταθμού (Υ/Σ) είναι ανεξάρτητα επισκέψιμος με πόρτες που φέρουν κλειδαριές ασφαλείας και θέση υποδοχής λουκέτου. Η πόρτα του χώρου μέσης τάσης μανδαλώνει μηχανικά με το αντίστοιχο εσωτερικό εξοπλισμό του. Για την διατήρηση της θερμοκρασίας του Υποσταθμού  (Υ/Σ) στα προβλεπόμενα όρια, εκτός των διατάξεων που βοηθούν τον φυσικό αερισμό των χώρων, η οροφή του Υ/Σ είναι επενδυμένη με θερμομονωτικό υλικό, και ο χώρος του Μετασχηματιστή (Μ/Σ) φέρει ανεμιστήρα που ενεργοποιείται από θερμοστάτη χώρου.
Στο ηλεκτρολογικό υλικό της εγκατάστασης, χρησιμοποιήσαμε εξοπλισμό και καλώδια γνωστών οίκων. Απαγωγοί υπερτάσεων και υλικά γείωσης ΕΛΕΜΚΟ, ασφαλειοδιακοπτικό υλικό ABB και  ( Εικόνα 6 ), καλώδια solar της Lapp. Τα καλώδια «τρέχουν», μέσα από σε βαρέως τύπου σπιράλ και σωλήνες (olflex), οι οποίοι είναι ανθεκτικοί στην ηλιοφάνεια καθώς  έχουν μεγάλη αντοχή στην υπεριώδη ακτινοβολία.

fotovoltaika-douneika-5

Εικόνα 5 Πίνακας χαμηλής τάσης

Όλο το  Φωτοβολταϊκό σύστημα   επιτηρείται από το Data Logger της εταιρίας KACO .Το Powador-proLOG ( Εικόνα 7 )  καταγράφει  τα δεδομένα και προσφέρει εκτενείς δυνατότητες για την επιτόπια και εξ αποστάσεως (μέσω internet) επιτήρηση στον υπολογιστή (PC). Καταγράφει ρεύματα, τάσεις, θερμοκρασίες, την ισχύ, καθώς και την οικονομική απόδοση κάθε ενός επιμέρους μετατροπέα. Επίσης έχει συνδεθεί με  εξωτερικά αισθητήρια ακτινοβολίας θερμοκρασίας και  ταχύτητας άνεμου . Τα αποθηκευμένα δεδομένα της εγκατάστασης αποστέλλονται μια φορά την ημέρα με ένα αρχείο κειμένου στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της επιλογής σας. Εκτός αυτού, σε περίπτωση κατά την οποία η εγκατάσταση αποκλίνει από τις καθορισμένες από τον χρήστη καταστάσεις λειτουργίας, ο καταγραφέας δεδομένων αυτομάτως αποστέλλει σχετική αναφορά μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, φαξ ή μηνύματος. Μέσω του υπολογιστή (PC) μπορούν να ελεγχθούν ανά πάσα στιγμή οι τρέχουσες τιμές μέτρησης. Με το δωρεάν λογισμικό Powador-monitor είναι δυνατή η γραφική παράσταση των δεδομένων.

fotovoltaika-douneika-6

Εικόνα 6 Σύστημα επιτήρησης φωτοβολταϊκής εγκατάστασης της KACO

 

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors