Menu

Φωτοβολταϊκά πάνελ Solar Frontier , φωτοβολταϊκά CIS

Τα φωτοβολταϊκά πάνελ Solar Frontier τεχνολογίας CIS, προσφέρουν μια από τις υψηλότερες αποδόσεις μετατροπής ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική. Τα πάνελ αυτά παράγουν περισσότερη ενέργειας (kWh κιλοβατώρες) σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας λόγω των πλεονεκτημάτων της τεχνολογίας CIS.
Μεγαλύτερη παραγωγή ενέργειας +10% τουλάχιστον :

 • Καλύτερη απόδοση των CIS φωτοβολταϊκών σε σχέση με τα κρυσταλλικά πάνελ (μονοκρυσταλλικά και πολυκρυσταλλικά ) σε διάχυτο φώς , συννεφιές και όταν η ηλιοφάνεια είναι μειωμένη. Για αυτό τα πάνελ Solar Frontier έχουν ιδανική εφαρμογή σε αυτόνομα συστήματα.
 • Χαμηλός θερμοκρασιακός συντελεστής ισχύος, ανέρχεται σε μόλις -0,31%/Κ .
 • Πολύ καλή συμπεριφορά και απόδοση των πάνελς σε συνθήκες μερικής σκίασης.
 • Light soaking effect, που είναι μοναδικό για τα ηλιακά πάνελ τεχνολογίας CIS , αυξάνει την ισχύ των πάνελ μετά από την έκθεση τους στον ήλιο(!), σε σχέση με την ονομαστική τους κατά +10%

Καλύτερη απόδοση των CIS φωτοβολταϊκών όταν η ηλιοφάνεια είναι μειωμένη

Η  καλύτερη απόδοση των CIS φωτοβολταϊκών σε σχέση με τα κρυσταλλικά φωτοβολταϊκά πάνελ όταν η ηλιοφάνεια είναι μειωμένη. Τις ημέρες με συννεφιά και διάχυτο φως παράγουν 20-25% παραπάνω απο τα κοινά πλαίσια ! Αυτό οφείλεται στο ότι τα πάνελ Solar Frontier απορροφούν και εκμεταλλεύονται πολύ καλύτερα ηλιακή την ακτινοβολία με μεγαλύτερα μήκη κύματος σχεδόν μέχρι και το υπέρυθρο φως.  Οι μετρήσεις ονομαστικής ισχύος των όλων πάνελ μετρώνται υπό τυπικές συνθήκες δοκιμών (STC) . Οι πραγματικές συνθήκες λειτουργίας των πάνελ είναι πολύ διαφορετικές. Τα πάνελ τα Solar Frontier εκμεταλλεύονται πολύ καλύτερα το διάχυτο φως και το κόκκινο φώς-υπέρυθρη ακτινοβολία σε σχέση με τις άλλες τεχνολογίες. Αποτέλεσμα είναι ότι τα φωτοβολταϊκά συστήματα με Solar Frontier, ξεκινάνε νωρίτερα την παραγωγή ενέργειας και παράγουν περισσότερο το πρωί σε σχέση με άλλα πάνελ. Επιπλέον σταματάνε την παραγωγή τους αργότερα και παράγουν και περισσότερο στην δύση του ηλίου.

Φωτοβολταϊκά πάνελ σε φωτοβολταϊκό πάρκο

Απόδοση των πάνελς σε συνθήκες μερικής σκίασης

Υπό συγκεκριμένες συνθήκες σκίασης οι φωτοβολταϊκοί συλλέκτες Solar Frontier αποδίδουν πολύ περισσότερο από τους συλλέκτες πολυκρυσταλλικού  ή μονοκρυσταλλικού πυριτίου. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι πολύ ενδιαφέρον για οικιακές εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών όπου μπορεί να μειωθούν δραστικά οι απώλειες από τις σκιάσεις που συχνά υπάρχουν στις ταράτσες και τις στέγες κτηρίων. Εδώ μπορείτε να βρείτε περιπτώσεις εγκαταστάσεων με πάνελς της Solar Frontier σε στέγη και δώμα.
Βίντεο τεστ που αποδεικνύει την καλύτερη απόδοση με μερική ή ολική σκίαση :

 

Χαμηλός θερμοκρασιακός συντελεστής

Ο πολύ χαμηλός θερμοκρασιακός συντελεστής ισχύος, μόλις -0,31%/Κ των Φ/Β πάνελ, συνεπάγεται ότι η παραγωγή ενέργειας είναι αυξημένη, όταν οι θερμοκρασίες είναι μεγαλύτερες. Στο τέλος της σελίδας δίνουμε ένα αριθμητικό παράδειγμα για την σημασία του θερμοκρασιακού συντελεστή. Το συμπέρασμα είναι ότι το φωτοβολταϊκό πάνελ της Solar Frontier παράγει +5% παραπάνω μόνο λόγω του χαμηλού θερμοκρασιακού συντελεστή ισχύος το καλοκαίρι, όπου εμφανίζεται και η μεγαλύτερη ηλιοφάνεια.

Το φαινόμενο της ηλιακής απορρόφησης (light soaking effect)

Στην πράξη αυτό το φαινόμενο αυξάνει την ισχύ των ηλιακών πάνελ Solar Frontier κατά +10% μετά την εγκατάστασή τους και την έκθεση στον ήλιο ! Το φαινόμενο αυτό είναι εγγενές στα CIS πάνελς

graph-solar-frontier
Διάγραμμα 1: Το φαινόμενο light soaking ανεβάζει την ισχύ των πάνελ μετά την έκθεσή τους στον ήλιο

Χονδρική εμπορία πάνελ Solar Frontier  Ελλάδα Κύπρος

Η εταιρία μας εισάγει και διανέμει σε τιμές χονδρικής στην Ελλάδα και την Κύπρο τα πάνελ Solar Frontier για διασυνδεδεμένα και αυτόνομα συστήματα. Για περισσότερες λεπτομέρειες, τιμές και προσφορές των πάνελ Solar Frontier δείτε εδώ.

Επιπλέον πλεονεκτήματα των πάνελ Solar Frontier

Τα CIS φωτοβολταϊκά πάνελ παρουσιάζουν μια σειρά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα κρυσταλλικά πάνελς και είναι από κάθε πλευρά καλύτερα σε σχέση με άλλα thin film (a-si, micromorph, tandem). Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι τα πάνελ CIS κατακτούν όλο και μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά, αντιθέτως οι εταιρίες παραγωγής thin film χρεοκόπησαν η μία πίσω από την άλλη (πχ Heliosphera, Solyndra ) ή αντιμετωπίζουν προβλήματα, διότι η τεχνολογία τους αποδείχθηκε ξεπερασμένη και μη ανταγωνιστική.
Σε σχέση με τα κρυσταλλικά πάνελ, τα CIS είναι πιο οικολογικά και φιλικά προς το περιβάλλον, απαιτούν μικρότερη ποσότητα πυριτίου για την κατασκευή τους. Έχουν λιγότερα στάδια παραγωγής και μειώνουν το κόστος, διαθέτουν μικρότερο χρόνο απόσβεσης της ενέργειας (energy payback time ή energy amortization) σε σύγκριση με πάνελ πολυκρυσταλλικού πυριτίου .
 
photovoltaiko-paneloΕπιπλέον πλεονεκτήματα των πάνελ Solar Frontier σε σχέση με άλλους φωτοβολταϊκούς συλλέκτες:

 • Ανώτερη αισθητική και εμφάνιση λόγω του ομοιόμορφου μαύρου χρώματος, που επιτρέπει την αρμονική αρχιτεκτονικά ένταξη των πάνελ σε κτήρια, σε προσόψεις, στέγες κλπ.
 • Η χρήση αντιστροφέων χωρίς μετασχηματιστή. Οι αντιστροφείς (inverter) χωρίς μετασχηματιστή έχουν υψηλότερη απόδοση σε σχέση με αυτούς που έχουν μετασχηματιστή (λόγω των απωλειών του μετασχηματιστή περίπου 2%-3%). Σε αντίθεση με τα Solar Frontier οι περισσότεροι συλλέκτες τεχνολογίας thin film απαιτούν αντιστροφέα (inverter) με μετασχηματιστή.
 • Το ανθεκτικό πλαίσιο αλουμινίου που διαθέτουν τα πάνελ, σε αντίθεση με άλλα πλαίσια, κυρίως thin film που δεν έχουν πλαίσιο, για λόγους οικονομίας, και είναι εύθραυστά και παρουσιάζουν δυσκολίες στην  τοποθέτηση. Είναι πολύ κοινό το φαινόμενο σε πάρκα να σπάνε οι γωνίες των πάνελ thin film που δεν έχουν πλαίσιο.
 • Εντυπωσιακή συσκευασία των πάνελ, που έρχονται σε πλαστικές παλέτες ενισχυμένες με χάλυβα, χωρίς τη χρήση χαρτιού. Η συσκευασία αυτή είναι πολύ ανθεκτική και προστατεύει αποτελεσματικά τα πάνελ κατά την μεταφορά τους από σπασίματα και γρατζουνιές.
 • Η αυξημένη ενεργειακή απόδοση των πλαισίων ανά τετραγωνικό μέτρο σε σχέση με τα άλλα πλαίσια τεχνολογίας thin film. Στα πλαίσια CIS η ενεργειακή απόδοση ανά τετραγωνικό μέτρο είναι μεγαλύτερη περίπου κατά 20-50% από το τα υπόλοιπα thin film. Έτσι απαιτείται μικρότερος χώρος εγκατάστασης, μικρότερο κόστος βάσεων στήριξης, λιγότερες καλωδιώσεις και μειωμένες ηλεκτρικές απώλειες. Λόγω της μεγάλης τους απόδοσης τα CIS της Solar Frontier είναι κατάλληλα και για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών σε (μεγάλες) ταράτσες ή στέγες κτηρίων.
 • Είναι οικολογικά και πλήρως ασφαλή, δεν περιέχουν κάδμιο (Cd) ή άλλα τοξικά ή βαρέα μέταλλα  όπως ο μόλυβδος και διαθέτουν made_in_japanπιστοποίηση RoHS.
 • Είναι 100% made in Japan και άψογα σε ποιότητα και αξιοπιστία και προσοχή στην λεπτομέρεια.

Κάντε κλικ εδώ για τα τεχνικά χαρακτηριστικά (datasheet) των πάνελ Solar Frontier SF-145-165 S.
Η εταιρία μας μπορεί να σας προμηθεύσει τα φωτοβολταϊκά πάνελ σε τιμές χονδρικής είτε σε λιανική. Επικοινωνήστε μαζί μας για να σας δώσουμε την προσφορά μας για τα φωτοβολταϊκά που επιθυμείτε.

Case study : Φωτοβολταϊκό πάρκο 100kW στην Ηλεία

Οι πελάτες μας, μας ζήτησαν να κατασκευάσουμε ένα πάρκο με ισχύ 100kW, με σταθερές βάσεις, που θα εξασφάλιζε την μέγιστη παραγωγή ενέργειας. Εμείς προτείναμε ανεπιφύλακτα τα πάνελ της Solar Frontier, τα οποία λόγω της CIS τεχνολογίας τους αποδίδουν, με διαφορά, περισσότερη ενέργεια από κάθε άλλο πάνελ. Τα αποτελέσματα μας δικαίωσαν και παράλληλα ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για τους πελάτες μας. Το αποτέλεσμα :
για τον τελικό πελάτη ήταν αυξημένη κατά +12% παραγωγή ρεύματος για το φωτοβολταϊκό πάρκο του στο Στρούσι Λεχαινών του νομού Ηλείας για εμάς ως κατασκευαστές η ανάθεση της κατασκευής ενός νέου πάρκου 100kW σε κοντινή απόσταση από το ήδη εγκαταστημένο, έξι μήνες μετά την αποπεράτωση του πρώτου πάρκου. Το νεότερο πάρκο έχει ήδη συνδεθεί με το δίκτυο (Σεπτέμβριος 2012).
Την παραγωγή ενέργειας του φωτοβολταϊκού στην Ηλεία μπορείτε να τη δείτε από το sunny portal της SMA.
Το πάρκο ξεπερνά σε παραγωγή όλα τα υπόλοιπα πάρκα όλες τις εποχές του χρόνου. Το καλοκαίρι δε περισσότερο, λόγω και του χαμηλού θερμοκρασιακού συντελεστή των πάνελ. Επιπλέον τα ξεπερνά σε παραγωγή όλα τα υπόλοιπα πάρκα και το χειμώνα λόγω της πολύ καλής απόδοσης των πάνελ σε συνθήκες μειωμένης ηλιοφάνειας και διάχυτου φωτός. Τέλος ξεπερνά και όλα τα πάρκα με thin film διότι πολλά από αυτά τα πάνελ έχουν μεγάλη μείωση της απόδοσής τους τα πρώτα χρόνια αμέσως μετά την εγκατάσταση, μέχρι και -10% σε 2-3 χρόνια λειτουργίας ! Αντίθετα τα πάνελ της Solar Frontier ανεβάζουν την ισχύ που παράγουν μετά από μια σύντομη έκθεση στον ήλιο.

Η σημασία του θερμοκρασιακού συντελεστή

Η απόδοση ενός φωτοβολταϊκού συλλέκτη εξαρτάται από διάφορες παραμέτρους. Μια τέτοια παράμετρος είναι και ο  θερμοκρασιακός συντελεστής ισχύος των πάνελς. Όσο μεγαλύτερος είναι ο θερμοκρασιακός συντελεστής ισχύος (σε απόλυτη τιμή) τόσο μεγαλύτερη είναι η μείωση της παραγόμενης ενέργειας όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία.
Γενικά όσο αυξάνεται η θερμοκρασία, με όλους τους άλλους παράγοντες σταθερούς (ceteris paribus), η παραγωγή ενέργειας μειώνεται. Ο θερμοκρασιακός συντελεστής ισχύος ορίζεται ως το ποσοστό μείωσης της απόδοσης των πάνελ για κάθε βαθμό κελσίου (ή Kelvin) αύξησης της θερμοκρασίας. Οι ονομαστικές τιμές απόδοσης και ισχύος που δηλώνουν οι κατασκευαστές ηλιακών συλλεκτών στα επίσημα φυλλάδιά τους έχουν μετρηθεί υπό συγκεκριμένες, τυπικές συνθήκες δοκιμών* (STC). Οι μετρήσεις αυτές γίνονται με θερμοκρασία κυψέλης του πάνελ στους 25°C. Στην πραγματικότητα τις εποχές που έχουμε αυξημένη ηλιοφάνεια και παραγωγή ενέργειας η θερμοκρασία των πάνελ ανέρχεται περίπου σε 50-70°C. Όσο αυξάνεται η θερμοκρασία του πλαισίου, τόσο η αποδοτικότητά του πέφτει.
Τα πάνελ που έχουν μικρό θερμοκρασιακό συντελεστή ισχύος έχουν μικρότερη μείωση της αποδοτικότητάς τους και επομένως μεγαλύτερη παραγωγή σε σχέση με πάνελ με μεγαλύτερο θερμοκρασιακό συντελεστή ισχύος.
Δίνουμε ένα απλό αριθμητικό παράδειγμα : Διαθέτουμε ένα τυπικό πάνελ με
Θερμοκρασιακό Συντελεστή Ισχύος Θ.Σ.Ι. =  -0,45%/°C.
Έστω ότι το πάνελ βρίσκεται σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας και η θερμοκρασία του είναι 60 βαθμοί κελσίου °C, κάτι πολύ συνηθισμένο.
Το πάνελ λειτουργεί σε θερμοκρασία κατά ΔΤ =+35 βαθμούς κελσίου °C μεγαλύτερη από σε σχέση με τις τυπικές συνθήκες δοκιμών STC. Η απόδοση του πάνελ μειώνεται, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, κατά :
“Μείωση απόδοσης τυπικού πάνελ  %” = Θ.Σ.Ι.ΔΤ = -0,45%/°C * 35°C = -15,75%
Με λίγα λόγια το πάνελ έχει χάσει 15,75% της ισχύος του λόγω της ζέστης !
Σε αντίθεση, ένα φωτοβολταϊκό πάνελ όπως το Solar Frontier SF-150L έχει θερμοκρασιακό συντελεστή
Θ.Σ.Ι. =  -0,31%/°C.
Έτσι, όταν το πάνελ λειτουργεί σε θερμοκρασία 60 °C
Η απόδοση του πάνελ μειώνεται, λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας (ΔΤ=+35°C ), κατά :
“Μείωση απόδοσης Solar Frontier %” = Θ.Σ.Ι.ΔΤ = -0,31%/°C * 35°C = -10,85%
Το συμπέρασμα είναι ότι το φωτοβολταϊκό πάνελ της Solar Frontier KK παράγει 5% παραπάνω μόνο λόγω του χαμηλότερου θερμοκρασιακού συντελεστή ισχύος τις ημέρες του καλοκαιριού, όπου βέβαια εμφανίζεται και η μεγαλύτερη ηλιοφάνεια.
Η πτώση της απόδοσης λόγω ανόδου της θερμοκρασίας είναι ο κύριος λόγος που τα οικιακά φωτοβολταϊκά συστήματα των 10kW σπάνια ξεπερνούν σε ισχύ τα 8,5 kW τα μεσημέρια του καλοκαιριού, όπου η ηλιοφάνεια είναι πολύ έντονη αλλά η θερμοκρασία των πάνελ ξεπερνά τους 60 °C με 70°C και η απόδοση μειώνεται. Τις ημέρες που φυσάει, ο αέρας δροσίζει τα πάνελ και η παραγωγή ανεβαίνει.
*: Standard Test Conditions (STC), Τιμές σε τυπικές συνθήκες δοκιμών, ένταση φωτός 1000W/m2, ηλιακό φάσμα AM1,5 και θερμοκρασία μονάδας 25°C

Η Solar Frontier

Η Solar Frontier ΚΚ, είναι 100% θυγατρική της Showa Shell Sekiyu KK. Η εταιρία έχει ως αποστολή να δημιουργήσει τις πιο οικονομικές, οικολογικές λύσεις ηλιακής ενέργειας στη Γη. Με βάση την κληρονομιά της στον τομέα της ηλιακής ενέργειας από το 1970, η Solar Frontier σήμερα αναπτύσσει και κατασκευάζει CIS (χαλκός, ίνδιο, σελήνιο) thin-film ηλιακούς συλλεκτών για τους πελάτες της σε όλο τον κόσμο. Τα εργοστάσια της Solar Frontier στο Μιγιαζάκι, Ιαπωνίας, παρουσιάζουν μια σειρά από οικονομικά και οικολογικά πλεονεκτήματα σε κάθε τομέα: από μικρότερες ενεργειακές απαιτήσεις στον τομέα της κατασκευής πάνελ μέχρι την υψηλότερη συνολική απόδοση (kWh) του CIS σε πραγματικές συνθήκες λειτουργίας. H Solar Frontier έχει την έδρα της στο Τόκιο και γραφεία στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή.
Κάντε κλικ εδώ για δείτε το εταιρικό προφίλ της Solar Frontier

Showa Shell Sekiyu KK

Η Showa Shell Sekiyu KK είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Τόκυο TYO: 5002 και έχει ρίζες πάνω από 100 χρόνια στις επιχειρήσεις ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της έρευνας στον τομέα της ηλιακής ενέργειας που ξεκίνησε το 1978. Η εμπορική παραγωγή του κρυσταλλικού πυριτίου σιλικόνης άρχισε το 1983, και η έρευνα για τη CIS τεχνολογία ξεκίνησε το 1993.
Διανομή και εμπορία πάνελ Solar Frontier στην Ελλάδα
Η εταιρία μας κάνει εισαγωγή και διανομή σε χαμηλές τιμές σε όλη την Ελλάδα τα φωτοβολταϊκά της Solar Frontier. Εάν θέλετε προσφορά είτε πληροφορίες τεχνικές, τιμές κλπ επικοινωνήστε μαζί μας.

Σύγκριση παραγωγής και αποσβέσεων Solar Frontier με κρυσταλλικά φωτοβολταϊκά σε εγκατάσταση 10kW

Το παρακάτω συγκριτικό γράφημα, βασίζεται σε  τεχνικοοικονομική μελέτη φωτοβολταϊκής εγκατάστασης σε οικία. Υπολογίσαμε την χρηματική απόδοση για όλη την 25ετία, που διαρκεί η σύμβαση πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας. Στην μία περίπτωση εκτιμήσαμε την απόδοση με φωτοβολταϊκά πάνελς ευρωπαϊκής προέλευσης κρυσταλλικής ( c-Si) τεχνολογίας και στην άλλη με τα ιαπωνικά φωτοβολταϊκά πάνελς τεχνολογίας CIS του οίκου Solar Frontier.
Τα χαρακτηριστικά της εγκατάστασης είναι :

 • Εγκατεστημένη ισχύς φωτοβολταϊκών πάνελ: 10kWp
 • Προσανατολισμός : Νότιος ( 0° )
 • Κλίση εγκατάστασης : 30°
 • Τοποθεσία : Νομός Ηλείας
 • Παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας :
  • Solar Frontier : 18.500 kWh/έτος
  • Κρυσταλλικά (c-Si) : 16.000 kWh/έτος
 • Τιμή πώλησης ηλ.ενέργειας (fit) : 0,125€/kWh

Τα συμπεράσματα εξάγουμε είναι τα εξής :

 1. Ο χρόνος απόσβεσης της επένδυσης είναι ο ίδιος και στις δύο περιπτώσεις.
 2. Οι χρηματικές απολαβές στην 25ετία είναι κατά 20%, μεγαλύτερες με φωτοβολταϊκά Solar Frontier
 3. Το υψηλότερο κόστος των φωτοβολταϊκών της Solar Frontier, αντισταθμίζεται πολύ γρήγορα, λόγω της μεγάλης απόδοσής τους

sygrisi-10kwp-solar-frontier-_c-si-

Τα CIS φωτοβολταϊκά έχουν διαφορετική χημική σύσταση και τεχνολογία κατασκευής σε σχέση με μονοκρυσταλλικά ή πολυκρυσταλλικά πάνελ. Η ονομασία CIS προκύπτει από τα συστατικά  Χαλκό, Ίνδιο και Σελήνιο (Copper, Indium and Selenium) που περιέχουν τα πάνελ.

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors