Menu

Φωτοβολταϊκό Πάρκο 100kWp με Trackers στον Πύργο Ηλείας

Η εταιρεία μας με βασικό αντικείμενο, από το 2008, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ( ΑΠΕ ), και με μεγαλύτερηεξειδίκευση στα φωτοβολταϊκά, πραγματοποίησε την κατασκευή και μελέτη αγροτικού φωτοβολταϊκού σταθμού 100kWp με σύστημα παρακολούθησης της τροχιάς του ήλιου ( Trackers ), στην περιοχή της Ξυλοκέρας, λίγα χιλιόμετρα από τον Πύργο Ηλείας. Η σύνδεση της εγκατάστασης, στο δίκτυο ΧΤ της ΔΕΗ πραγματοποιήθηκε πριν από μερικές εβδομάδες (16-01-2013). Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς ανέρχεται στα 99,84kWp. Ένα από τα χαρακτηριστικά που ξεχωρίζουν το συγκεκριμένο έργο, είναι ότι καταφέραμε να «παντρέψουμε» την κατασκευή και λειτουργία σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά, με το φυσικό περιβάλλον ( Εικόνα 1 ). Μέσα στο ίδιοαγροτεμάχιο συνυπάρχουν τα μεγάλου μεγέθους τράκερς και τα ήδη υφιστάμενα δέντρα εσπεριδοειδών. Η «παραγωγή» και η συλλογή των καρπών των δέντρων από τον παραγωγό θα γίνεται παράλληλα, με την παραγωγή και «συλλογή» της ηλεκτρικής ενέργειας του φωτοβολταϊκού σταθμού από την ΔΕΗ (νυν ΔΕΔΔΗΕ).

fotovoltaiko-parko-100kWp

Εικόνα 1 Φωτοβολταϊκό Πάρκο 100kWp με trackers σε περιβόλι

Στο έργο χρησιμοποιήθηκαν τέσσερις (4) διαξονικοί trackers της κορυφαίας Ελληνικής εταιρείας Mechatron ( μοντέλοsolartrackerD180 ), 416 ηλιακοί συλλέκτες ( πάνελς ) της Γερμανικής εταιρείας Schuco ( μοντέλο MPE 240 PG04 ) και τέσσερις (4) αντιστροφείς τάσης ( inverters ) της Ιταλικής εταιρείας PowerOne (μοντέλο AURORATRIO27,6 TLOUTDS2X-400).

Μερικά από τα πλεονεκτήματα των inverters της Power One ( Εικόνα 2 ) είναι η υψηλή μέγιστη απόδοση ( 98,2% ), το μεγάλο εύρος της τάσης ( Vdc) εισόδου, η ύπαρξη δύο (2) ανεξάρτητων εισόδων MPPT, διαθέτουνενσωματωμένους απαγωγούς υπέρτασης ( για αντικεραυνική προστασία) και φυσικά η αντοχή και αξιοπιστίασε ακραίες καιρικέςκλιματολογικές συνθήκες ( IP 65, -25°C….+60°C / 0…100% συμπύκνωση υγρασίας, 2000m υψόμετρο λειτουργίας χωρίς derating ). Οι αντιστροφείς έχουν συνδεθεί με σύστημα τηλεμετρίας, για την εξ’αποστάσεως παρακολούθηση της λειτουργίας τους, σε πραγματικό χρόνο μέσω internet.

fotovoltaiko-parko-100kWp-2

Εικόνα 2 Inverter Power One TRIO 27,6 S2X-400

Τα φωτοβολταϊκά panels της Schuco ( Εικόνα 3 ), κουβαλάνε την μακρόχρονη αξιοπιστία του Γερμανικού οίκου, όπως και τα γνωστά χαρακτηριστικά τους, που τα ξεχωρίζουν από τους ανταγωνιστές. Η υψηλή απόδοση μετατροπής ( 14,9%), οι τρεις (3) δίοδοι στο junction box, η υψηλή αντοχή στις μηχανικές πιέσεις ( στρεβλώσεις λόγω υψηλήςταχύτητας ανέμων, μεγάλο φορτίο λόγω χιονόπτωσης κ.λ.π.), η δεκαετής (10) κατασκευαστική εγγύηση και φυσικά η εικοσιπενταετής (25) εγγύηση απόδοσης, είναι μερικά μόνο από τα πλεονεκτήματα των συγκεκριμένων panels.

fotovoltaiko-parko-100kWp-3

Εικόνα 3 Πάνελς της Schuco MPE 240 PG04

Τα διαξονικά φωτοβολταϊκά trackers της Mechatron ( Εικόνα 4 ) είναι από τα πιο αξιόπιστα στην ελληνική αγορά, ενώ το συγκεκριμένο μοντέλο, χαρακτηρίζεται από την στιβαρότητα της κατασκευής του και την ακρίβεια ανίχνευσης της τροχιάς του ήλιου, μέσω επίλυσης αστρονομικού αλγορίθμου. Είναι κατασκευασμένο σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα ( eurocode 1,9,3) και αντισεισμικότητας ( eurocode 8, ΕΑΚ/2003 ), ενώ μέσω του ενσωματωμένου συστήματος τηλεμετρίας, μπορούμε να έχουμε παρακολούθηση εξ’αποστάσεως ( internet ), σε πραγματικό χρόνο, την λειτουργία τους. Η παρουσία τεσσάρων αλεξικέραυνων ακίδων ( Εικόνα 4 ), σε κάθε ένα από τα τέσσερα φωτοβολταϊκά trackers, προφέρει προστασία στα πάνελς από τους κεραυνούς. Η επιπλέον παραγωγή, που αναμένουμε σε σχέση με αντίστοιχο πάρκο σταθερών βάσεων, είναι της τάξης του 30%.

fotovoltaiko-parko-100kWp-4-1

Εικόνα 4.1 Solar Tracker D180 της Mechatron και οι αντικεραυνικές ακίδες

fotovoltaiko-parko-100kWp-4-2

Εικόνα 4.2

Στο ηλεκτρολογικό υλικό της εγκατάστασης, χρησιμοποιήσαμε εξοπλισμό και καλώδια γνωστών οίκων. Απαγωγοί υπερτάσεων και υλικά γείωσης της εταιρείας ΕΛΕΜΚΟ, ασφαλειοδιακοπτικό υλικό της ABB και Legrand ( Εικόνα 5 ),καλώδια solarτης Lapp. Τα καλώδια «τρέχουν», μέσα σε βαρέως τύπου σπιράλ και σωλήνες (conflexcondur), οι οποίοι είναι ανθεκτικοί για θάψιμο στο χώμα (προστασία από διάβρωση, τρωκτικά), αλλά και σε υπέργεια εγκατάσταση, έχουν μεγάλη αντοχή στην υπεριώδη ακτινοβολία.

fotovoltaiko-parko-100kWp-5

Εικόνα 5 Υποπίνακας Legrand

Το φωτοβολταϊκό πάρκο έχει περιφραχθεί περιμετρικά ( Εικόνα 6 ) και έχουν εγκατασταθεί κάμερες παρακολούθησης και δέσμες λέιζερ ( Εικόνα 7 ) για την ενίσχυση της ασφάλειας.

fotovoltaiko-parko-100kWp-6

Εικόνα 6 Περίφραξη

Γίνεται 24ώρη καταγραφή της εικόνας και εξ’αποστάσεως παρακολούθηση του συναγερμού μέσω τηλεμετρίας (internet ), σε πραγματικό χρόνο.

fotovoltaiko-parko-100kWp-7-1

Εικόνα 7.1 Κάμερες, λέιζερ & προβολείς

fotovoltaiko-parko-100kWp-7-2

Εικόνα 7.2

Εικόνα 7.1 Κάμερες, λέιζερ &

Το έμπειρο προσωπικό της εταιρείας μας, σχεδίασεκατασκεύασε και παρέδωσε στον ιδιοκτήτη του, άλλο ένα Φ/Β πάρκο, εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών. Οι βασικές αρχές που μας διέπουν, η υπευθυνότητα, ηαξιοπιστία, η ειλικρίνεια, η εγρήγορση και η διαρκής αναζήτηση της γνώσης, αποτυπώθηκαν και σε αυτό το έργο. Το αποτέλεσμα είναι η καλύτερη σχέση τιμής  απόδοσης για τον παραγωγό, η μεγιστοποίηση τηςπαραγωγής και η αρτιότητα της κατασκευής, που εγγυάται την μακροημέρευση της φωτοβολταϊκής επένδυσης. προβολείς

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors