Menu

Οικονομικός φωτισμός LED

Οι οικονομικές λάμπες και προβολείς LED, είναι η τελευταία λέξη της τεχνολογίας για σωστό και πολύ οικονομικό φωτισμό. Μπορούν να αντικαταστήσουν οποιαδήποτε λάμπα και ταιριάζουν σε όλες τις βάσεις και τα ντουί. Δεν χρειάζεται αλλαγή της βάσης ή της εγκατάστασης. Απλώς ξεβιδώνεται την παλιά σας λάμπα από το ντουί και την αντικαθιστάτε με μία LED.
Το 20% του ρεύματος που καταναλώνει ετησίως ένα νυκοκοιριό, οφείλεται στον φωτισμό(σε μία επιχείρηση το ποσοστό αυτό είναι κατά πολύ μεγαλύτερο). Με τους λαμπτήρες LED, επιτυγχάνετε μείωση στο ρεύμα για φωτισμό από 50% έως 90%.

Led λαμπτήρες & προβολείς

Led λαμπτήρες & προβολείς

Αλήθειες και ψέματα για τα LED

 • Οι λάμπες LED έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής

Ισχύει. Οι Led διαρκούν 50 φορές περισσότερο από τις κλασσικές λάμπες πυρακτώσεως και 5 φορές περισσότερο από τις λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας.

 • Η φωτεινότητα των LED παραμένει σταθερή

Δεν ισχύει. Οι λάμπες led έχουν σταδιακή πτώση φωτεινότητας κατά 10% τα πρώτα 1 με 2 χρόνια λειτουργίας. Η πτώση βέβαια δεν γίνεται ιδιαίτερα αισθητή γιατί είναι μικρή. Εδώ να τονίσουμε πως όλες οι λάμπες παρουσιάζουν πτώση απόδοσης σε μεγαλύτερο ποσοστό από τις LED

 • Η οικονομία στην κατανάλωση ρεύματος φτάνει το 80%-90%

Ισχύει. Ένα παράδειγμα πάντα πείθει :
Παράδειγμα εξοικονόμησης από μία λάμπα Led
Αντικαθιστούμε λάμπα πυρακτώσεως με LED. Η πυρακτώσεως έχει ισχύ 60W και η LED με ίδια φωτεινότητα έχει ισχύ 8W. Αν κάθε μέρα την ανάβουμε 8 ώρες τότε έχουμε :
-για την λάμπα πυρακτώσεως : 60W x 8ώρες = 480Wh
-για την λάμπα LED : 8W x 8ώρες = 64Wh
Εξοικονόμηση : 87%
Ετήσια κέρδη
Η τιμή της βατώρας(Wh) που χρεώνει η ΔΕΗ μαζί με τέλη, πάγια και ΦΠΑ είναι περίπου 0,00022 ευρώ. Η ετήσια εξοικονόμηση σε χρήματα προκύπτει από την διαφορά στις ετήσιες καταναλώσεις μεταξύ LED και πυρακτώσεως δηλ :
(480Wh-64Wh) x 365ημέρες = 151.840Wh
Ετήσιο όφελος : 33,40ευρώ (151.840Wh x 0.00022) από μία μόνο λάμπα Led
Τα 33,40 ευρώ τα κερδίζετε από την αλλαγή μία μόνο λάμπας πυρακτώσεως 60W με λάμπα Led 8W. Το σημαντικότερο είναι πως αυτά τα χρήματα θα τα εξοικονομείτε κάθε χρόνο και για κάθε λάμπα που έχετε αντικαταστήσει

9W λάμπα LED είναι πιο φωτεινή από 60W κλασική λάμπα πυρακτώσεως

9W λάμπα LED είναι πιο φωτεινή από 60W κλασική λάμπα πυρακτώσεως

 • Οι λάμπες LED έχουν μικρό χρόνο απόσβεσης

Ισχύει. Το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο η λάμπα LED θα δώσει πίσω τα χρήματα που κόστισε στον ιδιοκτήτη της κυμαίνεται από 3 μήνες έως 1-1,5 χρόνο, αναλόγως της χρήσης. Η λάμπα του προηγούμενου παραδείγματος μας εξοικονομεί 33,40 ευρώ ετησίως. Το κόστος αγοράς της είναι περίπου 9-10ευρώ, άρα θα αποσβέσει σε 3 μήνες περίπου.

 • Δεν υπάρχει μεγάλη ποικιλία μοντέλων

Δεν ισχύει. Οι λάμπες LED παράγονται σε μοντέλα για να ταιριάζουν σε όλα τα είδη ντουί ( για Ε14, Ε27, GU10, G9, G5.3 MR11, G24 (PL), ράγας, κλπ), ενώ μπορούν να αντικαταστήσουν όλους  τους τύπους λαμπτήρων που υπάρχουν όπως πυρακτώσεως, εξοικονόμησης ενέργειας, φθορίου(Τ8, Τ5), σποτ(12V-220V), προβολέων ιωδίνης, high bay για υψηλές οροφές( βιομηχανικοί χώροι, αποθήκες, κλπ), με ανιχνευτή κίνησης και φωτός(ημέρας-νυκτός).
Παράλληλα υπάρχουν λάμπες led με δυνατότητα σύνδεσης σε dimmer, για να μπορούμε να αυξομειώνουμε την ένταση φωτισμού.
Επίσης οι προβολείς και τα πάνελ LED, τοποθετούνται σε κάθε επιφάνεια ( τοίχος, οροφή, γυψοσανίδα) γιατί μπορούν να εγκατασταθούν, επιτοίχια, χωνευτά αλλά και κρεμαστά. Υπάρχουν ειδικά προϊόντα όπως οι ταινίες LED και τα washers ή led bars με τα οποία μπορούμε να φωτίσουμε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους και μεγάλες επιφάνειες( τοίχους, επιγραφές, κήπους, φυτά ) με πολύ όμορφα αποτελέσματα.

 • Οι λάμπες LED είναι πιο ακριβές

Ισχύει. Οι Led είναι 10 φορές πιο ακριβές από της πυρακτώσεως και κατά 20-30% από τις λάμπες εξοικονόμησης. Αυτό βέβαια είναι λογικό αν σκεφτούμε πως κάνουν απόσβεση μέσα σε λίγους μήνες και έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τις άλλες λάμπες.

Φωτεινότητα λαμπτήρων σε lumens και διάρκεια ζωής

Φωτεινότητα λαμπτήρων σε lumens και διάρκεια ζωής

 • Οι λάμπες LED δεν “φωτίζουν” αρκετά

Δεν ισχύει. Οι λάμπες Led είναι υψηλής φωτεινότητας. Κάθε βατ(W) μίας λάμπας LED έχει 70-90 λούμεν(lm) φωτεινότητας. Από την άλλη κάθε βατ λάμπας πυρακτώσεως έχει 10-12lm. Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι αποδόσεις των πιο γνωστών λαμπτήρων.
Εάν θέλουμε για παράδειγμα να αντικαταστήσουμε λάμπα αλογόνου 60W που έχει φωτεινότητα 60 x 20lm = 1200lm, πρέπει να βάλουμε λάμπα led 12-15W (15 x 80lm = 1200lm).
Εάν επιλέξουμε led μικρότερη από 12W τότε είναι λογικό να μην φωτίζει αρκετά. Σημαντικό λοιπόν είναι να αγοράζουμε τις κατάλληλες λάμπες LED, ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες μας σε φωτισμό.

 • Οι λάμπες Led έχουν χαμηλές απώλειες ρεύματος σε θερμότητα

Ισχύει. Όλες οι ηλεκτρικές συσκευές, όπως και οι λάμπες έχουν  απώλειες ενέργειας. Στις παλιές λάμπες(πυρακτώσεως, φθορισμού, εξοικονόμησης) κατά την μετατροπή της ηλεκτρικής ενέργειας σε φως, έχουμε μεγάλες απώλειες σε μορφή θερμότητας.
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως πετάμε τα λεφτά μας. Όταν ανάβουμε μία λάμπα το κάνουμε για να βλέπουμε και όχι για να ζεσταθούμε(ασύμφορη μέθοδος θέρμανσης). Οι λάμπες led εκλύουν την λιγότερη θερμότητα. Στην παρακάτω εικόνα φαίνονται οι απώλειες ενέργειας για τους πιο γνωστούς τύπους λαμπτήρων

Led-vs-CFL-vs-Incadescent

Σύγκριση απωλειών ενέργειας λαμπτήρων

 • Οι λάμπες LED δεν έχουν εγγύηση

Ισχύει και δεν ισχύει. Εξαρτάται από την μάρκα και φυσικά την ποιότητα. Υπάρχουν εταιρείες που δίνουν εγγύηση 1-2 χρόνων ενώ οι πιο φτηνές χαμηλότερης ποιότητας δεν έχουν εγγύηση. Εδώ να επισημάνουμε πως οι άλλοι τύποι λαμπτήρων(πυρακτώσεως, φθορίου, αλογόνου, εξοικονόμησης, κλπ) δεν έχουν καθόλου εγγύηση.

 • Χρειάζονται προθέρμανση για να φτάσουν στην μέγιστη φωτεινότητα και αργούν να ανάψουν

Δεν ισχύει. Σε αντίθεση με τις λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας. Επίσης ανάβουν αμέσως χωρίς καθυστέρηση σε αντίθεση με τις φθορίου

 • Οι λάμπες led είναι επικίνδυνες για τον άνθρωπο

Δεν ισχύει. Δεν εκπέμπουν βλαβερή ακτινοβολία σε αντίθεση με πολλές από τις εξοικονόμησης ενέργειας. Επίσης είναι φιλικές για τα μάτια γιατί έχουν σταθερό φως και δεν τρεμοπαίζουν(flickering).
Οι LED δεν περιέχουν βαρέα μέταλλα που είναι ιδιαίτερα τοξικά, όπως ο υδράργυρος, που βρίσκεται σε πολλές λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας. Τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένες είναι ανακυκλώσιμα.
Έχουν πιστοποίηση RoHS και πιστοποίηση CE

 • Οι λάμπες LED έχουν πολύ “άσπρο” φως

Δεν ισχύει. Οι λάμπες led παράγονται σε όλες τις “αποχρώσεις” του άσπρου. Οι “αποχρώσεις”, ουσιαστικά είναι το ίδιο φως αλλά σε διαφορετικές θερμοκρασίες. Αυτό που αποκαλούμε “ζεστό” άσπρο είναι φωτισμός με θερμοκρασία χρώματος 2700Κ-3000Κ(κέλβιν). Το λεγόμενο “κανονικό” άσπρο που μοιάζει με το φως του ήλιου ή daylight έχει θερμοκρασία 4500Κ και το πολύ άσπρο ή “ψυχρό” άσπρο έχει θερμοκρασία 6000Κ.
Στην παρακάτω εικόνα φαίνονται οι διαφορές.

Θερμοκρασίες-φωτισμού-750x225

Θερμοκρασίες φωτισμού

Η εταιρεία μας διαθέτει λάμπες και προβολείς LED με δύο χρόνια εγγύηση, σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές. Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες
Μπορούμε να προμηθεύσουμε και επαγγελματίες σε τιμές χονδρικής

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors