Menu

Φωτοβολταϊκά πάνελ υψηλής απόδοσης

Τα πάνελ με τη μεγαλύτερη απόδοση (efficiency) στον κόσμο

Σας παρουσιάζουμε την λίστα με τρία τα πιο αποδοτικά φωτοβολταϊκά πάνελ (συλλέκτες) που κυκλοφορούν στην αγορά σήμερα (Μάρτιος 2017):

Τα φωτοβολταϊκά πάνελ με την μεγαλύτερη  απόδοση
Μάρκα Μοντέλο Ισχύς Απόδοση
SunpowerX22-360360 Watt 22,20%
SunpowerX21-345345 Watt 21,50%
SunpowerE20/333333 Watt 20,40%

Τα παραπάνω πάνελ είναι ταξινομημένα σύμφωνα με τον βαθμό απόδοσης τους (efficiency). Το κύριο πλεονέκτημά τους είναι ότι έχουν μεγαλύτερη ισχύ απο άλλα πάνελς παρομοίων διαστάσεων, έτσι απαιτούνται λιγότερα πάνελς και λιγότερος χώρος εγκατάστασης. Ειδικά τα πάνελς της Sunpower έχουν πρόσθετα τεχνολογικά πλεονεκτήματα και έχουν μεγαλύτερη αντοχή, αξιοπιστία και διάρκεια ζωής (έως 40 χρόνια).

1. Sunpower με τεχνολογία Maxeon

H αμερικάνικη Sunpower κρατάει τα σκήπτρα με απόδοση των πάνελ της που ξεπερνά το 22%. Η πατενταρισμένη τεχνολογία back-contact είναι ότι πιο σύγχρονο κυκλοφορεί. Επιπλέον ο θερμοκρασιακός συντελεστής ισχύος των πλαισίων είναι χαμηλότερος από των άλλων πλαισίων και ανέρχεται σε -0,30%/OC .Μπορούμε να πούμε ότι στην αγορά των φωτοβολταϊκών η Sunpower είναι το αντίστοιχο της Ferrari στα αυτοκίνητα. Εδώ μπορείτε να δείτε τα τεχνικά χαρακτηριστικά του πάνελ Sunpower E20/333 και 327 που το έχουμε σε στοκ. Εδώ να βρείτε μια παρουσίαση της τεχνολογίας της Sunpower και μετρήσεις όπου προκύπτει, στις σελίδες 14-16, ότι τα πάνελ της Sunpower παράγουν σε πραγματικές συνθήκες περισσότερο ρεύμα από τα πάνελ των άλλων εταιριών  πχ 7% περισσότερο από τα πάνελ της Sanyo (kWh/kWp). Περισσότερα για τη SunPower, για την οποία είμαστε αποκλειστικοί αντιπρόσωποι εδώ.
ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ SUNPOWER EINAI Νο1 ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ

Panasonic Sanyo Solar, μοντέλο HIT-N240SE10 απόδοση 19.00%

Η Panasonic βρίσκεται πίσω απο τη SunPower με τα μοντέλα HIT N235/240SE10 που αποδίδουν 235 και 240 watt. Η απόδοσή τους φτάνει το 19%. Τα πάνελ της Sanyo είναι υβριδικής τεχνολογίας, κάτι σαν ένα σάντουιτς από ένα μονοκρυσταλλικό πάνελ και από ένα thin-film. Είναι αξιοπρόσεκτό το γεγονός ότι πολλά άτομα στην Ελλάδα θεωρούν το Sanyo πρώτο σε απόδοση φωτοβολταϊκό πάνελ, κάτι το οποίο δεν ισχύει. Αυτό οφείλεται σε παραπληροφόρηση από αυτούς που εμπορεύονται τα Sanyo. Ένα πλεονέκτημα του  πάνελ HIT της Sanyo είναι ο χαμηλός θερμοκρασιακός συντελεστής ισχύος τους που είναι μόλις -0,30% / OC. Εδώ μπορείτε να δείτε τα  τεχνικά χαρακτηριστικά του πάνελ HIT Ν240SE10 ισχύος 240W. Τα πάνελ αυτά κατασκευάζονται και συναρμολογούνται στην Ουγγαρία. Τέλος τα Panasonic στην Ελλάδα πωλούνται αρκετά ακριβότερα απο τα Sunpower παρότι έχουν μικρότερη απόδοση…

Η εγγύηση που παρέχει το εργοστάσιο για φωτοβολταϊκά πάνελ Panasonic-SANYO είναι διάρκειας δέκα (10) χρόνων για την κατασκευή τους και είκοσι πέντε (25) ετών για την απόδοσή τους ( 90% για τα πρώτα 10 χρόνια και έως 80% μέχρι τα 25 χρόνια λειτουργίας). Από τον Απρίλιο του 2012 τα πάνελ HIT της Sanyo ονομάζονται Panasonic HIT  εφόσον η Sanyo εξαγοράστηκε από την Panasonic.
Τα πάνελ Panasonic – Sanyo τα έχουμε σε προσφορά για περιορισμένο χρονικό διάστημα
Σημείωση : Το συνεργείο μας τοποθετεί τα φωτοβολταϊκά Sunpower, αλλά και Sanyo. στις κατασκευές που εκτελούμε .
Θέλουμε να τονίσουμε ότι για να επιτύχουμε την μέγιστη παραγωγή ενέργειας από ένα φωτοβολταϊκό δεν παίζει ρόλο μόνο η υψηλή απόδοση των φωτοβολταϊκών συλλεκτών αλλά και ο συνολικός σχεδιασμός και κυρίως η κατασκευή του συστήματος. Για τον λόγο αυτό φροντίζουμε να έχουμε άριστη τεχνική γνώση επί των φωτοβολταϊκών και οι μονάδες μας να είναι άψογες όσον αφορά την εγκατάσταση. Άλλωστε ακόμα και τα καλύτερα μηχανήματα εάν δεν διασυνδεθούν και εγκατασταθούν σωστά δεν πρόκειται να αποδώσουν !

Φωτοβολταϊκά υψηλής απόδοσης

Οι φωτοβολταϊκοί ηλιακοί συλλέκτες μετατρέπουν ένα μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας που προσπίπτει επάνω τους σε ηλεκτρική. Το ποσοστό της ηλιακής ενέργειας που μετατρέπεται σε ηλεκτρική είναι η απόδοση του φωτοβολταϊκού πάνελ. Ένα πάνελ υψηλής απόδοσης μετατρέπει σε ηλεκτρική ενέργεια μεγαλύτερο μέρος της ηλιακής ενέργειας που πέφτει επάνω του σε σχέση με ένα πάνελ ίδιων διαστάσεων αλλά μικρότερης απόδοσης. Για να παράξει ένα πάνελ χαμηλής απόδοσης την ίδια ενέργεια με ένα πάνελ υψηλής απόδοσης πρέπει να έχει μεγαλύτερη επιφάνεια (μήκος επί πλάτος) ώστε να συλλέξει περισσότερη ηλιακή ενέργεια.
Για μια εγκατάσταση που θέλουμε να έχει συγκεκριμένη ισχύ, π.χ. 10 κιλοβάτ (kW), η ουσιαστική διαφορά μεταξύ των πάνελ υψηλής και χαμηλής απόδοσης είναι ο χώρος εγκατάστασης που απαιτούν. Για παράδειγμα για να κατασκευάσουμε μια μονάδα με ισχύ 10 κιλοβάτ (kW) μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε :

  • 37 συλλέκτες πολυκρυσταλλικού πυριτίου Sharp μοντέλο NDRJ-270, με ισχύ κάθε συλλέκτη 270 watt. Η ενεργειακή απόδοση των πανελ αυτών ανέρχεται σε 16,5%. Οι διαστάσεις κάθε συλλέκτη είναι 0,99 μ πλάτος επί 1,66 μ ύψος. Η συνολική επιφάνεια των συλλεκτών που θα εγκατασταθούν ανέρχεται σε 53 τετραγωνικά μέτρα (37×0,99×1,66μ= 60,81 τ.μ.) ή
  • 42 συλλέκτες υψηλής απόδοση, υβριδικής τεχνολογίας της εταιρίας Sanyo με ισχύ κάθε συλλέκτη 235 watt. Η ενεργειακή απόδοση των πανέλων ανέρχεται σε 18,6%. Οι διαστάσεις κάθε συλλέκτη είναι 0,80μ πλάτος επί 1,58μ ύψος. Η συνολική επιφάνεια των συλλεκτών που θα εγκατασταθούν ανέρχεται σε 53 τετραγωνικά μέτρα (42×0,8μx1,58μ= 53,088 τ.μ.).

Επομένως τα Panasonic πάνελ υψηλής απόδοσης μπορούν να παράξουν περισσότερη ενέργεια σε μικρότερο χώρο εγκατάστασης. Από την άλλη η τιμή τους είναι ακριβότερη. Έτσι συνήθως σε τα πάνελ υψηλής απόδοσης εγκαθίστανται σε μικρές ταράτσας και στέγες και σχεδόν ποτέ μεγάλες στέγες ή σε χωράφια όπου ο χώρος είναι μεγαλύτερος.

Παραγωγή ενέργειας και θερμοκρασιακός συντελεστής ισχύος φωτοβολταϊκών

Η παραγωγή ενέργειας από ένα φωτοβολταϊκό συλλέκτη εξαρτάται μεταξύ άλλων και από την θερμοκρασία λειτουργίας του. Γενικά όσο αυξάνεται η θερμοκρασία, με όλους τους άλλους παράγοντες σταθερούς (ceteris paribus) , η παραγωγή ενέργειας μειώνεται.
Οι ονομαστικές τιμές απόδοσης που ανακοινώνουν οι κατασκευαστές ηλιακών συλλεκτών στα φυλλάδιά τους έχουν μετρηθεί υπό συγκεκριμένες, τυπικές συνθήκες δοκιμών* (STC). Οι μετρήσεις αυτές γίνονται με θερμοκρασία κυψέλης του πάνελ στους 25°C. Στην πραγματικότητα τις εποχές που έχουμε αυξημένη ηλιοφάνεια και παραγωγή ενέργειας η θερμοκρασία των πάνελ ανέρχεται περίπου σε 50-60°C. Όσο αυξάνεται η θερμοκρασία του πλαισίου, τόσο η αποδοτικότητά του πέφτει. Τα πάνελ που έχουν μικρό θερμοκρασιακό συντελεστή ισχύος έχουν μικρότερη μείωση της αποδοτικότητάς τους και επομένως μεγαλύτερη παραγωγή σε σχέση με πάνελ με μεγαλύτερο θερμοκρασιακό συντελεστή ισχύος.
*: Τιμές σε τυπικές συνθήκες δοκιμών, ένταση φωτός 1000W/m2, ηλιακό φάσμα AM1,5 και θερμοκρασία μονάδας 25°C
panasonic_hit_ 250

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors